Používateľské meno

Heslo

RC PORTAL

autor správa
ejsik
modelár

Príspevkov: 188

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 26. 4. 2015 o 22:56 | odkaz na príspevok
Zdravim,
akosi ma chytilo lietanie na svahu, no lietavam len so samokridlom a zacal som premyslat nad svahovym vetronom. Zapacil sa mi jeden model, ktoreho planik bol uverejnenu v RC revue 9/2004 pod nazvom Gipsy (vid obr).... je to model o rozpeti 1600mm no nepozdava sa mi hlbka kridla, ktora je len 100mm... Co si myslite o takomto kridle? premyslam o tom, ze by som profil v plane nahradil nejakym inym s vacsou hlbkou kridla... co si o tom myslite?



Chcel by som este podoknut, ze model si chcem postavit, nie kupovat lebo stavba modelov ma bavi, takze nestojim o rady typu kup si nejake bazarove F3F alebo nieco z ciny....Vdaka za pochopenie a pripadne reakcie..
Bydlisko: Kosice ( 35 rokov )
DaggyMAC
team RCPortál

Príspevkov: 1733

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 27. 4. 2015 o 07:43 | odkaz na príspevok
ejsik, možno to nechceš počuť, ale lepšie je fakt kúpiť si stavebnicu. Skús sa pozrieť na http://www.tatramodel.sk/rcm-pelikan/modely-letadel/rc-modely/stavebnice/vetrone/.4202-e-hawk-1500-balsa-stavebnice/
Dám ti aj dôvody prečo práve toto lietadlo. Trup je lisovaný z plastu, takže je odolnejší. Môžeš ale nemusíš si do modelu inštalovať motor. Ak zaletíš pod hranu a prestane nosiť, vyhneš sa prechádzke po svahu a model vytiahneš ku sebe motorom. Nebudeš limitovaný len svahom, ale zalietaš si aj na rovine. Model zvládne akrobačku. Stavba je jednoduchá a budeš môcť využiť 9XR naplno, ak si do krídla ešte dorobíš klapky. Plus máš všetok materiál v stavebnici, dokúpiš si len lepidlá, brusivo, poťah a elektroniku a nemusíš riešiť koľko balzy budeš potrebovať a či to vyrežeš správne. Za 50 eur to je v pohode cena, že? Toť môj názor...
Bydlisko: PB ( 38 rokov )
rogi
modelár

Príspevkov: 475

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 27. 4. 2015 o 09:35 | odkaz na príspevok
"ejsik" ak chceš stavat tak hlbka profilu aspon 200mm, vygoogli si svahaky F3F kategoria, modely Demon 3, Varan 4, alebo Tau je ich viac. Profil krídla musí byť taký ktorí zvláda vietor žiadny na termiku. Skúsil by som Selig 3021, RG-15, alebo niečo od pána Lneničku LHK neviem teraz presne číslo, ktorí zvláda aj hlbku 125mm. Doporučoval by som ti pozriet staršie čísla airspace.cz Držím palce v stavbe!
Dodám že pri stavebnici sa tiež "narobíš" pokial si nekúpiš komplet zložení a osadení model, že nabiješ bateriu a ideš lietať. Ten eHawk-1500 ma konstrukčné krídlo ktore si musíš sám zlepiť. Mám Filipa 600 sport, je komplet urobený od výrobcu ale i tak je na nom roboty ako na kostole. Pozri si príspevky od DaggyMac tu na fóre zo stavby Guppy-ho čo tak toho postaviť a krídlo s "polišu" ako to urobil DaggyMac nechaj si poradiť! Ja mám zatial na guppyho trup smerovku výškovku, a šablony na rebrá, a to som začal pred dvoma rokmi, snad ho aj dokončím
Bydlisko: Ružindol ( 60 rokov )
DaggyMAC
team RCPortál

Príspevkov: 1733

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 27. 4. 2015 o 10:19 | odkaz na príspevok
K tomu modelu Gipsy - keďže tam nemá krídelká, tak predpokladám, že sa ovláda zmenou nábehu krídla (ak tam sú ovládané krídelká), čo nie je šťastné riešenie, keďže svaháč musí byť čo najpevnejší a s takouto konštrukciou sa pri menšej nehode bude prerábať celý mechanizmus.
Bydlisko: PB ( 38 rokov )
ejsik
modelár

Príspevkov: 188

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 27. 4. 2015 o 15:14 | odkaz na príspevok
podla planu kridelka nema takze sa riadi asi evelonmy na V chvoste... ale kridielka sa dorobit daju.... Kazdopadne, mam plan na Guppyho, takze pojdem asi do tohto, kedze este v minulosti som si nachystal sablony na rebra... Nad guppym som neuvazoval lebo som neocakaval ze bude vhodny aj na svah... nad Gipsym som premyslal preto, ze sa mi podla planu zdala konstrukcia dost robustna, teda vhodna na svah...
Bydlisko: Kosice ( 35 rokov )
Kamil
modelár

Príspevkov: 708

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 27. 4. 2015 o 18:20 | odkaz na príspevok
Teda naozaj nie som svahovaci odbornik, ale svahovy model by mal mat urcite ovladane kridelka. S modelom bez kridelok si na svahu zalietas iba ak bude vanok.
Ten model nepoznam a ani jednemu z vas som neporozumel, ako je ten model vlastne ovladany. Nakrucuju sa cele kridla?!!! No "elevonmi na V chvoste" sa urcite neovlada.
Bydlisko: Sereď ( 63 rokov )
jackboy
modelár

Príspevkov: 109

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 28. 4. 2015 o 07:37 | odkaz na príspevok
Bydlisko: B.Bystrica
ejsik
modelár

Príspevkov: 188

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 28. 4. 2015 o 20:58 | odkaz na príspevok
vdaka za reakcie... tak nakoniec premyslam nad dvoma moznostami:

1. pustim sa do guppyho
2. nakolko sa mi paci tvar a robustnost trupu Gipsyho, premyslam nad stavou tohto trupu, s tym ze by som postavil mieto motyla na chvoste klasicky vyskovku a pevnu smerovku + urobit uplne nove kridlo s kridielkami a profilom RG-15....
Bydlisko: Kosice ( 35 rokov )
veka
modelár

Príspevkov: 906

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 29. 4. 2015 o 04:10 | odkaz na príspevok
....kedysi sa na svahu lietalo i s jednokanalmi s kmitajucou smerovkou.... a dokonca sa nam to i pacilo. Par fotiek doboveho poletovadla :

http://veka1.rajce.idnes.cz/CEJKA_-retro_kluzak_z_roku_1967./ a tiez zopar stavebnych a prevadzkovych poznatkov od uzivatelov:

http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=23&t=65026

Pozn. este vlakno k Soar It, ked uz tu bol odkazovany : http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=23&t=55241&hilit=+soar

veka
Bydlisko: Bohumileč 15, Pardubice,CZ ( 65 rokov )
lv
modelár

Príspevkov: 2802

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 29. 4. 2015 o 06:47 | odkaz na príspevok
....kedysi sa na svahu lietalo i s jednokanalmi s kmitajucou smerovkou.... a dokonca sa nam to i pacilo. Par fotiek doboveho poletovadla :
Peter, máš pravdu. Ale ono nie je kedysi, ale ono je rok 2015. Kdysi sa tak lietalo, lebo neboli možnosti (elektronika).
Ja si občas tiež zablbnem (naposledy v nedeľu) s Lionom (video), ale ak sú podmienky tak predsa len radšej lietam na svahu s kompozitom. My už sme starí ....ti ale on je mladý. Určite si na kopci viac užije s niečim rýchlejším a obratnejším. Osobne by som volil na chvoste motýľa.
PS: Hneď ako u mňa prestane stavebný chaos tak sa do Čajky od teba pustím. Keď pôjdeš okolo tak mi jednu privez.
Bydlisko: Trenčianska Turná ( 58 rokov )
veka
modelár

Príspevkov: 906

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 29. 4. 2015 o 13:19 | odkaz na príspevok
Laco...myslim ze, ked na svahu vanie viac ako 5m/s su kridelka nutnostou. Nie som si isty , ze staci iba motyl. Ak su vsak podmienky slabe, kludne to odpackuje i dvojkanalom ( ako priklad som uviedol Cejku, boto mam odskusane) .

Ta mala poletucha (Soaer) co sme kedysi s Lubosom vymyslali ako nerozoberaci model do auta na zadne sedadlo ,podla skusenosti cloveka, ktoremu som povodne poskytol podklady, aby ho postavil na skusku , vyzaduje trosku rychlejsi vzduch (7-10m/s) a rozumnu hranu, bo je to maly a rychly model.

Cajka ma zase vyhody relativne maleho, ale furt este bednoidu s pomerne rozumnou hlbkou kridla , ktory stale dobre vidim a prakticky nemusim riadit aj vo vyskach nad 300 metrov (zmeranych mam 960m) a vzdialenostiach 600 -800m. S pylonom, alebo motorom v cumaku funguje ako maly univerzal do slabsich podmienok , alebo k vecernemu relaxacnemu lietaniu rovno z dvora.

PS. musim ju osadit osvetlenim na koncoch kridel i na chvoste, aby som mal zase nejaku pomalu nocnu poletuchu, podobnu ako bolo toto: https://www.rcportal.sk/rc-f1a-s-elektropohonom-am189-1#post157408

veka
Bydlisko: Bohumileč 15, Pardubice,CZ ( 65 rokov )
jackboy
modelár

Príspevkov: 109

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 2. 5. 2015 o 17:58 | odkaz na príspevok
Bydlisko: B.Bystrica
  • Odpovedať
Musíte byť prihlásený na pridávanie príspevkov.
Úvodná stránka
  • 140 ľudí online za poslednych 5 minút.
Fórum
  • 4 príspevkov za posledných 24 hodín.
Album modelov
  • 3 príspevkov za posledných 24 hodín.
Galérie
  • 1 príspevkov za posledných 24 hodín.
Články
  • 0 príspevkov za posledných 24 hodín.
Bazár
  • 8 inzerátov za posledných 24 hodín.
Podujatia
  • 2 príspevkov za posledných 24 hodín.

Online za posledných 5 minút: