Používateľské meno

Heslo

RC PORTAL

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 24 25 26 27 28 29 30 31
autor správa
radondca
modelár

Príspevkov: 269

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 29. 12. 2018 o 19:44 | odkaz na príspevok
Zdravim priatelia modelari. Rad by som sa podelil s mojou aktualnou skusenostou s LERMAS. Pisem to sam ako osoba a nie ako klub. Je to moj nazor, to len aby nedoslo k nejakym omylom. Tesne pred vianocami som pomahal organizovat sutaz v kategorii F1n a n50. Sutaz prebehla dufam k spokojnosti vsetkych a boli aj oceneny vitazi poharom a diplomom s logom LERMAS. Pri pokeci som sa dozvedel, ze vsetky naklady znasal klub a prispevok LERMASU bol nula. Co ma prekvapilo lebo sutaz bola vramci LERMAS a bola aj v kalendari. Bol som sklamany a prekvapeny. Naco potom idu nase prispevky?????
To bol len zaciatok sklamania, lebo nasledne som sa dozvedel, ze na novy rok 2019 su nove prispevky do LERMASU a tie su dost vysoke. Minuly rok boli 10e pre dospeleho a 1e pre dieta. A pre tento rok je to 25e pre dospeleho a 5 pre dieta. To pre mna znamena namiesto 12e co som platil minulu rok za mna a mojich 2 synov tento rok 35e co je radikalne odlisne. A naco a zaco to budem platit!!!!! A vlastne budem to tento rok platit? Kedze ako uplny amater vobec nesutazim a ked chcem pomoct pri organizovani nato nemusim byt clen LERMAS A poistenie mi je tiez nanic lebo to plati len pri oficialnych akciach a vtedy nelietam a ked lietam tak mi to neplati. Tak vlastne preco platit niekomu za nic a len par vyvolenych vyuzije moje peniaze. Tak naco platit?
A nozno sa takto zamysli viac ludi a naraz LERMAS nebude mat clenov. Je to na zamyslenie ci je nam organizacia na nieco ci je to len dalsia organizacia co od nas taha len nase tazko zarobene peniaze a platime za nic. Berte to len ako moj nazor, ale snad je to aspon na zamyslenie dufam.
Rado
Bydlisko: Trencin ( 50 rokov )
Iceman
modelár

Príspevkov: 77

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 29. 12. 2018 o 21:37 | odkaz na príspevok
Zdravim priatelia modelari. Najlepsie je ze licencie FAI ma opravnenie vydavat len LERMAS a tie maju platnost do 31.12.2018 a doteraz nie je nikde oficialne napisane ake su poplatky na buduci rok. To znamena ze od 1.1.2019 sa nemozeme ani zucstnit ziadnych oficialnych akcii resp. lietat v zahranici kde pozaduju FAI licenciu. Som zvedavy ked sa to vsetko bude platit v roku 2019 ci nam zostanu cisla licencii alebo budu nove zase.
Bydlisko: Malacky ( 42 rokov )
radondca
modelár

Príspevkov: 269

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 29. 12. 2018 o 21:56 | odkaz na príspevok
Na stranke lermasu je zapisnica kde su nove poplatky.
Bydlisko: Trencin ( 50 rokov )
Iceman
modelár

Príspevkov: 77

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 29. 12. 2018 o 22:09 | odkaz na príspevok
To je pokial viem zapisnica zo stretnutia predsednictva nie z riadneho zhromazdenia. Cize len navrh co by sa malo prejednat ale nie co je schvalene.
Bydlisko: Malacky ( 42 rokov )
jofrey007
modelár

Príspevkov: 111

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 30. 12. 2018 o 10:30 | odkaz na príspevok
Zdravim priatelia. Neda mi nereagovat na posledne spravy tu zverejnene. V prvom rade by ma zaujimalo ci vas predseda klubu sa zucastnil riadnej konferencie alebo nie ? Ak ano, tak jeho povinnostou bolo informovat clenov svojho klubu, o com sa rokovalo. (este som si pozrel do registra clenov a zisitl som ze tvoj matersky klub je Dubnica, cize na konferencii tam bol Dudas.) Zapisnica este nie je hotova, pripravuju ju zapisovatelia, a nie je to jednoduche, pretoze sa rokovalo 9 hodin a celkom sa uskutocnilo viac ako 30 hlasovani. Len diskusia o vyske clenskych prispevkov trvala 2 hodiny. Pre informaciu - za zvysenie clenskych prispevkov hlasovalo 81% mandatov (472 hlasov z 529 pritomnych mandatov), proti bolo 6.7% a zvysok sa zdrzal. Hlasovanie vykonavali predsedovia klubov a nie "LERMAS".
Co sa tyka sutaze - ano je to tak - v sucasnosti nie je moznost podporit domace sutaze - z prispevku od Ministerstva skolstva nie je mozne pouzit peniaze na takyto ucel - odporucam si prestudovat zmluvu o Prispevku uznanemu sportu medzi Ministerstvom skolstva a SNA - je zverejnena v Centralnom registri zmluv.
Kde idu clenske prispevky ? Tuto je rozpis - https://www.lermas.sk/2018/12/05/hospodarenie/ - su tam aj vypisy z uctu, kludne si to k sebe stiahni a prejdi si polozku po polozke aby si videl, kde tieto peniaze idu. Posledna uhrada tento rok isla na zaplatenie poistky na rok 2019 - cca 2500 euro, t.j. na ucte ostalo cca 400 euro. (zostatok z clenskych prispevkov).
Ohladne rozdelenia penazi - informoval predseda klubu svojich clenov akym sposobom je mozne ziskat prispevok pre mladez ? Hovoril o tom, ze tento rok medzi aktivnych sportovcov do 23 rokov bolo rozdelenych 20781 euro. LERMAS ma k dnesnemu dnu 175 clenov do 23 rokov a narok na prispevok splnilo 60 deti - a to len preto, ze sa aktivne zucastnovali na sutaziach. Keby podmienky splnili vsetci juniori, tak si tento rok mohol dostat cca 240 euro pre svoje dve deti. Lenze ako som pisal podmienky splnilo len 60 deti a tieto dostali po 346 euro. Napr. z vasho klubu, kde mate 8 deti podmienky splnil len jeden.
Dalsie peniaze dostali mladeznici, ktori boli zaradeni medzi talentovanu mladez - bolo to 31 juniorov, ktori dostali po cca 145 euro. Z Dubnickeho klubu to nebol nikto. Preco ? Otazka na predsedu klubu....
Povedal Vam p.Dudas ako budu rozdelene prebytky z clenskych prispevkov ? Ze budu pouzite na podporu domacich sutazi ? Mozno to len zabudol spomenut....
Co sa tyka vysky prispevku - v tvojom pripade je to rocne 35 euro, co je necele 3 euro mesacne pre rodinu ? Je toto likvidancny prispevok ?
A ano - co sa tyka platenia do LERMAS pre tych co pomahaju organizovat sutaze a aktivne nelietaju - nie je podmienkou byt clenom LERMAS - kazde clenstvo v akejkolvek organizacii takehoto typu je dobrovolne. LERMAS nikdy nikoho nenutil a ani zo zakona nemoze nutit k vstupu.
LERMAS je organizacia, ktora realne funguje len necely rok. Organizaciu netvori vedenie organizacie, ale clenska zakladna - kluby a v nich organizovani modelari. Organizacia bude taka, ako sa k nej budu spravat jednotlivi clenovia v kluboch a ich predsedovia, ktori maju svojich clenov pravdivo informovat o situacii v LERMAS.
Ohladne licencii - v januari budu predsedom klubom a individualnym clenom zasielane rozpisy platieb. Po uhradeni clenskeho bude licencia predlzena do konca roka 2019. Samozrejme licencia sa nemeni (NAC Licence - SVKxxxx) a taktiez sa nemeni ani FAI ID. Zmeni sa len cislo licencie FAI (FAI licence) - co je len interne informacne cislo vo FAI registri a toto sa nikde neuvadza.
Poplatok za licenciu je 0 euro, je to zahrnute vo vyske clenskeho.
Bydlisko: Košice ( 56 rokov )
VladoVrancik
modelár

Príspevkov: 1757

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 30. 12. 2018 o 10:51 | odkaz na príspevok
Tak som si pozrel prijmi a vydavky nerozumiem dvom polozkam PUS-sport mladeze vydavok vo vyske 3666 euro a poplatky na sutaze odoslane na FAI 3700 euro.
A dalsia dost divna suma prenajom miesta na rokovanie takmer 1000 Euro. To jedno rokovanie na konci roka tolko stalo?
Bydlisko: Nove Zamky ( 53 rokov )
jofrey007
modelár

Príspevkov: 111

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 30. 12. 2018 o 11:06 | odkaz na príspevok
PUS - Prispevok uznanemu sportu - to je ta suma o ktorej hovorim hore - v prijmoch je to polozka 130. K danemu datumu bolo vyplatenych z tych 10.000 euro suma 3666. Su to peniaze ktore prisli priamo z SNA (a este pred 2 dnami prislo z SNA doplatok vo vyske 10781 euro - cize celkovy prijem na PUS pre mladez je 20781 a tato suma do posledneho centu sa vyplati mladeznikom.
Poplatky do FAI (polozka c.50) - koresponduje s prijmovou polozkou 120 - su to peniaze ktore platia organizatori sutazi za medzinarodne sutaze FAI - za svetovy pohar je to poplatok 70 euro, za ME je to 300 euro a za MS je to 500 euro. Kluby tieto peniaze zlozia na ucet LERMAS a potom tieto peniaze idu priamo na FAI.
Prenajom miestnosti na rokovanie - bol to prenajom saly vo Vrutkach na ustanovujucej konferencii vratane stravnej jednotky pre kazdeho ucastnika. Fakturu za prenajom miestnosti na riadnej konferencii v decembri este nemame..
Bydlisko: Košice ( 56 rokov )
radondca
modelár

Príspevkov: 269

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 30. 12. 2018 o 19:52 | odkaz na príspevok
No aby som sa k tomu vyjadril aj ja. Priznavam sa ze som nebol o nicom informovany. Neviem ci mojou chybou alebo chybou niekoho ineho. Neviem teda kde je chyba, ale ani o potrebe zucastnit sa min. 3 sutazi pre deti som nepocul a teda anni doteraz necital. Uz o tom vie, ale ci s tym budem nieco robit este neviem. Uz mozno chapem preco niektory rodicia maju so sebou deti na sutaziach. Ale aj tak je deti strasne malo. Jedine s deti mozu mat kluby peniaze na rozvoj. Stale tu ale nebolo vysvetlene navysenie poplatku. 3 e mesacne niesu likvidacne to je pravda, ale zas z 1e sikovny spravia milion.
Rado
Bydlisko: Trencin ( 50 rokov )
jofrey007
modelár

Príspevkov: 111

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 30. 12. 2018 o 20:39 | odkaz na príspevok
vedenie LERMAS nemoze niest zodpovednost za to, ze predsedovia klubov neinformuju svoju clensku zakladnu v kluboch. Mame kluby,kde predsedovia intenzivne komunikuju a ziadaju si informacie, mame aj kluby, ze okrem toho ze zaplatia rocny clensky poplatok ich zase cely rok nepocut. Ako som pisal hore - LERMAS netvori predsednictvo a sekretariat a rady, ale clenska zakladna - ked kluby nebudu tlacit svojich predsedov do aktivit, tak zial nasledky za necinnost predsedov ponesu clenovia klubu.
Co sa tyka prijmov a vydavkov - tak bavime sa o tychto polozkach z clenskeho - PUS zatial nechame bokom, pretoze neviem kolko z SNA dostaneme pridelene.
Pri zachovani sucasnej clenskej zakladne a zvysenych prispevkoch je planovany vyber v roku 2019 - 21500 euro.
Plan vydavkov je v tejto tabulke.

Najvacsiu polozku tvori mzda pre sekretatiat - preco je to tolko kolko to je bolo vysvetlene na konferencii. Ked som sa rozpraval s inymi sekretarmi za ine sportove zvazy, tak sa "popod fuzy usmievali" , ze mame sekretariat, ktory svoju cinnost vykonava bezplatne. Nechcem rovno napisat, ze si tukali na celo. Na konferencii som ponukol post sekretara hocikomu, kto je schopny a ochotny tuto pracu vykonavat - mzda je v tabulke. Denne su to cca 3-4 hodiny prace. Ak sa najdu zaujemcovia nech kontaktuju vedenie LERMAS.
Dalej v roku 2018 okrem 2 zahranicnych ciest na rokovanie CIAM FAI neboli uhradene ziadne cestaky. Clenovia predsednictva na rokovania na SNA, na Ministerstvo skolstva chodili za svoje, vo svojom case a este si z prace brali dovolenku....
Inak jedna z poloziek PUS (ktory dostalo SNA a prerozdelilo medzi aerokluby a LERMAS) je aj vydavok na administrativu vo vyske max. 15% z PUS - v roku 2018 to cinilo celkovo 27.000 euro... LERMAS z toho dostal 0 €.
Kedze LERMAS vznikol v roku 2018 tak s nejakym rozpoctom sme museli zacat - prispevky boli take ake boli, ale ako z prilozeneho dokumentu vidno, tak to nie je trvale udrzatelne... preto to zvysenie v roku 2019.
Ak niekto pride na to ako znizit prijem na clenskom , alebo ako usetrit na vydavkoch tak cela clenska zakladna mu bude neskonale vdacna.....
Bydlisko: Košice ( 56 rokov )
radondca
modelár

Príspevkov: 269

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 30. 12. 2018 o 20:52 | odkaz na príspevok
Je to celkom transparentne. Akyrat ma este prekvapilo, ze sa tu nestrhla vedsia debata. Pri niektorych prispevkoch byva milion prispevkov a tu ako by to nikoho nezaujmalo, alebo boli vsetci spokojny. Koniec koncov to bolo len moje povzdychnutie a dostal som vysvetlenie. A ako sa zariadim je len na mne.
Dakujem rado
Bydlisko: Trencin ( 50 rokov )
jofrey007
modelár

Príspevkov: 111

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 30. 12. 2018 o 21:07 | odkaz na príspevok
No ono ta "debata" bola na konferencii - je skoda ze nie vsetci predsedovia, resp. ti ktori sa zucastnili konferencie neinformovali aj clenov svojich klubov.

Este ako perlicku uvediem spravu ako nas predseda klubu emailom informoval clenov nasho klubu LMK Humenne. Mozno toto bude dostatocne vysvetlujuce...

Predseda LERMAS Ľubomír Krupár a sekretár Attila Csontos predniesli správy týkajúce sa činnosti a hospodárenia. Zo správ možno usúdiť, že aj napriek tomu, že LERMAS ako pomerne mladá organizácia splnila to, za akým účelom bola vytvorená. Je jasné, že viacero procesov je ešte len v štádiu vytvárania a vylepšovania vzhľadom na množstvo agendy, ktorú je potrebné riešiť. Samozrejme na konferencii sa ozývali aj členovia, ktorí boli zo situáciou v LERMAS nespokojný. Je však na zamyslenie, že týchto pár ľudí síce len znášalo námietky a vytváralo šťvavú atmosféru, ale riešenia nevedeli predložiť. Je fakt, že sme drobnými hádkami strávili viac ako dve hodiny. Zo správy sekretariátu jednoznačne vyplýva nutnosť platenej funkcie sekretára. Zatiaľ túto funkciu perfektne vykonáva Attila, ale na škodu veci, že bez finančného ohodnotenia, nakoľko vykonal tento rok obrovské množstvo práce a dá sa povedať, že je hlavným piliérom LERMAS. Finančná situácia LERMAS nie je síce utešujúca, pretože SNA nesplnilo svoje sľuby keď sme vstupovali do SNA, ale aj napriek tomu boli všetky záväzky LERMAS splnené.

Na tému financovania LERMAS, rád z klubu každému odpoviem osobne. Je to dosť rozsiahla téma a dalo by sa na to napísať niekoľko strán. Záver v podstate je, že LERMAS nedisponuje dostatkom prostriedkov na pokrytie všetkých činností. Aktuálny stav hospodárenia je na stránke LERMAS a pokiaľ je potreba, Attila, alebo ja Vám radi zodpovieme na otázky týkajúce sa financovania LERMAS.

Teda dôležitým bodom a veľmi diskutovaným sa stal návrh na zmenu výšky členského poplatku. Tak ako som písal nutnosť platenej funkcie sekretára nás postavilo pred otázku kde vziať peniaze na výplatu sekretára. Jediným východiskom sa ukázalo len pristúpiť k navýšeniu členského príspevku. Z aktuálnej výšky členského poplatku nie je možné sekretára zaplatiť. Predložený bol nasledujúci návrh na výšku členského príspevku:


25€ člen klub 19r. až 70r.

50€ individuálny člen bez ohľadu na vek.

5€ člen klubu 0r. až 18r.

10€ členovia klubu nad 70r.


Tento návrh po rozsiahlej diskusii bol prijatý.

K výške členského by som ešte rád zaujal svoje osobné stanovisko.

To kam to LERMAS dotiahol, je obrovská zásluha sekretára a je za tým obrovské množstvo práce, ktoré vykonával vo svojom voľnom čase na úkor svojej rodiny a koníčka. Patrí mu naozaj obrovská vďaka. Funkcia sekretára je veľmi dôležitá nie je ju možné vzhľadom na množstvo agendy ďalej vykonávať dobrovoľnou činnosťou. Aj Attila vyjadril svoju prosbu aby sa do budúcnosti počítalo s jeho nahradením, nakoľko aj on chce sa venovať modelárčine a nie len sedieť za PC. Treba si uvedomiť, že aj keď zvýšenie členského nám načrie hlbšie do peňaženky máme z členského v LERMAS pomerne viac výhod ako nevýhod. Tohto roku bolo nižšie členské ako to bývalo v ZMOS ale klubu to prinieslo finančné prostriedky z príspevku pre uznaný šport v nemalej miere, čo pomôže rozvoju klubu. Z pôvodných 166€ na každého aktívneho športovca do 23rokov je nakoniec to suma 346€. V našom klube podmienky na udelenie tohto príspevku splnilo 9 mládežníkov, za čo sa chcem poďakovať pánu Arpádovi Csontosovi, ich rodičom a celému klubu. Som veľmi rád že vytvárame podmienky pre mládež a verím že tieto peniaze pomôžu znova naštartovať modelárstvo v našom regióne.

Ďalším dôležitým bodom bolo podávanie návrhov na zmenu stanov a ich prijatie. Zmeny stanov sa týkali buď formálnych úprav ako oprava preklepov, alebo návrhov na principiálne zmeny stanov. Viacero zmien bolo prijatých jednomyseľné, ale niektoré si vyžiadali znova búrlivú diskusiu. Myslím, že aj ostatné kluby a individuálny členovia pochopili, že len jednotnosť môže modelárov na Slovensku posunúť ďalej a pristupovali k hlasovaniu zodpovedne s ohľadom nie na svoje osobné prospechárstvo, ale naopak na kolektívny prospech. Tento bod by bolo znova opísať niekoľkými stranami a preto ak niekto požaduje na túto tému viac informácii, nech sa mi ozve a rád zodpoviem na jeho otázky.

Ďalšími bodmi konferencie bolo predloženie a prijatie plánu činnosti a predbežného rozpočtu. K týmto bodom môžem len dodať, že najviac práce na týchto dokumentoch vykonal znova sekretár a boli po drobných úpravách konferenciou prijaté. Samozrejme všetky dokumenty ako aj zápis z konferencie budú po spracovaní verejne dostupné na stránke www.lermas.sk Ak budete mať akékoľvek otázky rád na ne ja alebo Attila zodpovieme.

Musím len konštatovať, že aj napriek tomu, že je LERMAS veľmi mladá organizácia, zvládla všetky úlohy, ktoré sa od nej očakávali a vidím budúcnosť modelárskeho športu ako aj rekreačnej činnosti na Slovensku v pozitívnom svetle. Verím, že sa modelárom blýska na lepšie časy, aj keď si to vyžiada ešte mnoho úsilia.
Bydlisko: Košice ( 56 rokov )
Iceman
modelár

Príspevkov: 77

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 30. 12. 2018 o 22:10 | odkaz na príspevok
Zdravim priatelia. Dakujem za informacie. Nakolko som sa z rodinnych dovodov nemohol zucastnit na konferencii predchadzajuciminprispevkami mi bolo dost veci objasnenych. V dobe konania som bol este ako individualny clen cize nemal ma kto informovat zatial.
Dakujem este raz.
Bydlisko: Malacky ( 42 rokov )
radondca
modelár

Príspevkov: 269

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 31. 12. 2018 o 05:59 | odkaz na príspevok
Pekne podana sprava clenom klubu.
Dakujem
Bydlisko: Trencin ( 50 rokov )
juroa
modelár

Príspevkov: 92

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 31. 12. 2018 o 15:13 | odkaz na príspevok
Potrebe zvýšenia členského poplatku plne rozumiem avšak veľmi ma zaráža rozdiel členského poplatku individuálneho člena vs. klubový člen. 25€ vs. 50€.
Len pre porovnanie napr. individuálny člen ÖAeC platí ročný poplatok 65€ pri násobne väčšej poistnej sume 170000€ vs. 4 000 000€
Bydlisko: Modra ( 36 rokov )
macil
modelár

Príspevkov: 1091

Moje modely
Poslať správu
Správa zaslaná: 31. 12. 2018 o 15:47 | odkaz na príspevok
Asi majú neporovnateľne väčšiu členskú základňu.
Bydlisko: KE - Furča
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 24 25 26 27 28 29 30 31
  • Odpovedať
Musíte byť prihlásený na pridávanie príspevkov.
Úvodná stránka
  • 252 ľudí online za poslednych 5 minút.
Fórum
  • 0 príspevkov za posledných 24 hodín.
Album modelov
  • 0 príspevkov za posledných 24 hodín.
Galérie
  • 0 príspevkov za posledných 24 hodín.
Články
  • 0 príspevkov za posledných 24 hodín.
Bazár
  • 10 inzerátov za posledných 24 hodín.
Podujatia
  • 0 príspevkov za posledných 24 hodín.

Online za posledných 5 minút: